Håndværkerens guide til Gulvafslibning

Gulvafslibning hvordanForåret er over os og sommeren lige om hjørnet. Får du også lyst til få boligen shinet op og alt det overflødige ryddet ud, når det er godt vejr? En af de ting, der virkelig skaber en forandring i en stue, er, når trægulvet får en afslibning og bliver lyst og lækkert igen. Det er rigtig charmerende med et gammelt plankegulv, men det kan også se meget mørkt og trist ud, hvis det er godt brugt og ikke har set en gulvsliber i mange år. Du kan selv slibe dit gulv. Med det rette udstyr, præcision og tålmodighed, kan du få slebet træets overflade smuk igen. Her giver vi en lille overskuelig guide til de ting, du skal tænke på, hvis du selv vil slibe dit gulv.

Hvilken type gulv har du?

Det første du skal undersøge, hvis ikke du er sikker, er, hvilken type gulv du har. Er det et massivt plankegulv og er det gammelt eller af nyere dato? Eller er det et parketgulv for eksempel sildebensparket, som kan ligge i ældre villaer og lejligheder? Alternativt kan det være et lamelgulv, som er bygget op af lag af forskellige typer træ og, hvor det kun er det øverste lag – det såkaldte slidlag – der er af det ”rigtige” træ.

Hvorfor er det vigtigt? – massivt gulv

I forhold til et massivt gulv er det især vigtigt at vide, om det er et meget gammelt plankegulv eller parketgulv, som har været slebet og måske afhøvlet flere gange. Har det været afhøvlet flere gange, kan det være for tyndt til at tåle selv en afslibning. Ved en afhøvling fjernes der nemlig ofte dobbelt så meget træ som ved en afslibning. Så det skal du undersøge. Du kan teste gulvets tykkelse ved at fjerne en ring om et radiatorrør eller en liste ved et dørtrin og bruge et lille spejl til at se gulvets tykkelse.

Hvorfor er det vigtigt? – lamelgulv

I forhold til et lamelgulv er det vigtigt, fordi et lamelgulvs slidlag ofte kun er 3-4 millimeter tykt i alt. Derfor kan det kun tåle max. to afslibninger. Det kan derfor betale sig at forsøge at finde ud af, om gulvet har været slebet af før. Kan man ikke finde ud af det, kan det i værste fald ende med at gulvet må skiftes.

Leje af gulvafslibnings maskiner

For at få et pænt resultat skal du bruge en række maskiner, når du skal slibe dit gulv. Maskinerne kan du leje i et byggemarked. Nogle farvehandlere tilbyder også udlejning af gulvslibemaskiner. De maskiner du skal bruge er følgende:

Til de store flader bruges en gulvslibemaskine, og til den skal du have slibepapir i korn 16/24, 40/60 og 100/120. Om du skal starte med korn 16 eller 24 og gå videre med 40 eller 60 osv. kommer an på dit gulv og den efterbehandling det har. Spørg dig for i butikken. Hvis dit nuværende gulv er lakeret eller malet, skal du bruge slibeolie, så lak og maling ikke sætter sig fast i slibepapiret.

Til kanter, hjørner, trappetrin og andre ufremkommelige steder skal du bruge en kantsliber, en deltasliber samt en slibeklods og sandpapir.
Er du i tvivl om du kan klare opgaven? Så er gulvafhøvling ikke et område du skal spøge med, du kan nemt ødelægge hele gulvet.
Få eventuelt rådgivning hos en gulvekspert, før I går i gang

Når du sliber

Inden du begynder at slibe, skal du naturligvis fjerne alle møbler mm. fra rummet. Dernæst skal du omhyggeligt dække døråbninger til. Det støver meget! Også selvom der er støvsuger på slibemaskinen. Gulvet skal slibes over af tre omgange. Er det et lamelgulv kan du muligvis undlade det groveste slibepapir altså korn 16 eller 24. Men normalt skal gulvet:

1. Først have en grovslibning med korn 16 eller 24
2. Dernæst en slibning med korn 40 eller 60
3. Afslutningsvis finslibes det med korn 100 eller 120

Husk at gulvafslibning kræver tålmodighed og omhyggelighed for at få et godt resultat. Så sæt dig grundigt ind i håndteringen af maskinerne, inden du går i gang.