Håndværker Mobil Ordbog

Indenfor håndværker mobiler, findes en del kryptiske termer, som vi her vil forsøge at oversætte til let forståeligt sprogbrug.
Du finder de forskellige termer i beskrivelserne af mobiltelefonerne og ender her i oversigten, hvis du klikker på dem.

3G
3 generation af mobilnettet benyttes og det giver mulighed for omkring 7,2 mbit internet i download og omkring 1 mbit i upload.
Hastigheden afhænger af hvor hurtigt et modem, der er i mobilen, og her er de nyeste håndværker smartphones hurtigst.
Den langsommste af de mobiler vi har testet er den lidt ældre Samsung 271 xcover, der kun kan kører på edge og dermed surfe meget langsomt.
Motorola Razr Max og samsung xcover og defy plus er hurtigst i testen – det er også de nyest udviklede.
Udover mobilens indbyggede modem, afhænger hastigheden også af hvor god dækning der er fra udbyderen og hvilken hastighed, der er købt adgang til i abonnementet.

3,5 mm jacktik
Stiktypen du har behov for, hvos du vil tilslutte hovedtelefoner

4G
Op til 80 mbit teoretisk internethastighed.
Snart mulighed for 4G call med lyd i HD kvalitet – fra ultimo 2016.

Batterilevetid
Den batterilevetid, der angives, er ofte ve 2G brug. Mobilselskaberne opgiver ved 2G brug, da det bruger mindre strøm og derfor giver bedre tal.
Levetiden nedsættes ved meget lave eller høje temperaturer. Håndværkertelefonerne er oftest lidt mere følsomme på dette område, da de er pakket ekstra godt ind – specielt dem der er IP67 certificerede. Dog er IP68 certificeringen inkluderet et krav om funktionsdygtighed ved både høje og meget lave temperaturer (helt ned til -20 grader)
På en del af mobilerne, kan du ikke selv skifte batteriet

Gorilla Glass
En speciel type glas, der er langt bedre modstandsdygtig overfor ridser og slag. Læs mere her

Geo target
De nyeste af mobilerne har geo target på billederne. Dvs du får længde og breddegrad på billederne – det kan benyttes til at bevise at “før og efter billeder” er taget på samme geografiske sted.

Hukommelse
Alle mobilerne kan isættes et SD micro hukommelseskort, så datalageret udvides. Det er dog ikke altid en fantastisk god løsning, da den interne hukommelse i visse tilfælde først tilskrives data og man efterfølgende selv skal flytte data manuelt over på SD kortet.
Det kan hurtigt blive irriterende.
Samsung x cover har kun 150 mb intern hukommelse og det er virkelig ikke meget f.eks fylder en Facebook opdatering 80 mb.

IP67 certificeret

International industristandard vedr. beskyttelses grad.
Har en mobil IP67 certificat betyder det i praksis, at telefonen overholder kravene til at opnå certificeringen, der kræver at mobilen er helt støvtæt og vandtæt ned til 1 meter dybde.
Der er meget stor forskel på opbygningen af en certificeret og ikke certificeret telefon.
Ser vi på f.eks. Samsung xcover, er alle stik udtag beskyttet af et låg, der forsegler adgangen vandtæt – det er bestemt ikke tilfældet ved f.eks. Razr Maxx der bare har et almindeligt plastic låg.
En IP67 certificeret mobil, kan altså fint tåle at være i lommen sammen med en masse savsmuld og sved – der vil en almindelig telefon blive beskidt i microfon og højttaler åbninger og efter nogen tid begynde at få problemer. Læs tekniske krav her

IP68
En udvidet standard der inkluderer højere krav til hardwaren bl.a. støsikkerhed ved fald.
Mere vand og støvtæt samt funktion i større temperatur udsving.

Micro sim kort
Du skal lige være opmærksom på om telefonen bruger almindeligt eller micro sim-kort, så du får bestilt et nyt, hvis det er nødvendigt.
Alle udbyderne her på siden, giver valgmuligheden under bestillingen.

MiFi hotspot
Mifi er ikke noget specielt for håndværker mobiler, men en forholdsvist ny teknologi i mobiler.
Hvis mobilen har MiFi, kan du bruge den til at lave et hotspot, hvor du kan tilslutte andre enheder til den og derigennem bruge internetadgangen i mobilen.
I praksis tænder man for MiFi på mobilen og søger derefter fra sin bærebare pc, en tablet – ja eller en anden mobiltelefon, efter tilgængelige netværk.
Her kobler man sig så på mobilen med MiFi og nu kan man surfe via mobilens indbyggede modem og det mobil abonnement der er tilknyttet mobilen.

Det er en let og billig måde at få mobilt bredbånd på-og flere forskellige kan bruge det på samme tid.

På arbejdspladsen kan det bruges til at lave et fælles hotsport for alle i frokoststuen, så alle kan koble sig op og gå online.
Bruger du en tablet på arbejdet til f.eks timesedler, kan du gå online via mobilen.

Mil810G standard
En millitær standard, hvor udstyret udsættes for særligt voldsomme tests.
Dewalt MD501 er certificeret.

Mobil reparation
Langt de fleste skader på mobiltelefoner kan faktisk udbedres og priserne er lave nok til, at det i de fleste tilfælde giver mening.
Læs om mobil reparation hos Fonia her

NFC
Benyt din mobil som walkie på arbejdspladsen.
Du kan tale med andre uden om mobilnettet med andre tæt på.
Processor
Som på en PC gælder det om at have en hurtig processor, for at mobilen virker hurtigt og flydende i menuerne. Behandling af billeder fra kamera og andre enheder tilsluttet mobilen er også afhængig af processorkraften.
I vores tests har Motorola Razr Maxx hurtigste processor.

Der kommer mange håndværkere her på siden – Har du styr på håndværkerfradraget for 2017? eller så læs med her