Mobilt internet dækning i danmark

Mobilt bredbånd dækningskort

Ved at klikke på den enkelte internetudbyders navn på listen nedenfor, får du information om de enkelte udbyderes dækning, ligesom jeg linker til de enkelte udbyderes dækningskort.
Det er kun 3, TDC, Telia og Telenor, der har deres eget netværk. De øvrige “lejer” sig ind på et netværk, og jeg har listet dem under det netværk, de benytter sig af. Bemærk at de mindre udbydere ikke altid har adgang til 4G-netværkene.

Telia og Telenor har gennem de senere år arbejdet sammen. Du får derfor tale adgang på begge netværk, men prioriteret lidt forskelligt mht . data.

Mobilt bredbånd – 4G og 5G

Den teknologi, som bliver brugt til at levere mobilt bredbånd, bliver normalt kaldt 4G, og det er derfor den, jeg har valgt at fokusere på her på siden. Nogle kalder det også UMTS, HSPA+. 4G er den brede betegnelse for begge dele, og den udbyderne som regel bruger.

Der er også 5G-dækning, men det er mindre udbredt, og selv med 4G vil du i hovedreglen have rigeligt hastighed. Hvis du har et 5G-abonnement, har du dog også adgang til 4G-dækningen. Der er også helt andre teknologier (bl.a. bruger udbyderen Net1 en anden teknologi), men de er ikke nær så brugte, da de typisk er dyrere og mindre mobile end traditionelt mobilt bredbånd via 4G.

På sigt vil 5G formentlig overhale 4G, men rent økonomisk kan det ikke svare sig at spekulere i dette endnu. Har du 5G-dækning på din adresse, og vil du gerne streame videoer kan det godt betale sig at overveje 5G.

Den danske 4g dækning

Der er 4 internetudbydere, som har licens til at opstille 4g master i Danmark, og der kan være rigtig stor forskel på, hvilken dækning de har, der hvor du bor.

De 4 danske 3g netværk

  • 3
  • Yousee
  • Telia
  • Telenor

De andre internetudbydere lejer sig ind på ét de 4 4g netværk, og på den måde har de mulighed for sælge mobilt bredbånd uden selv at opstille master.

Selvom mange af internetudbyderne altså bruger de samme 4g master, kan du komme ud for, at der er forskel på hastigheden og stabiliteten, da der er forskel på, hvilke modemer de sender til deres kunder, og naturligvis hvilke pakker de sælger. Der er dog ikke forskel på, hvor højt du er prioriteret til den enkelte mast.

Til gengæld er det endnu kun få udbydere, der har adgang til 5G-masterne – men på 4G-netværket har det altså ingen betydning, om du er kunde ved netværksudbyderen eller ved en udbyder, der lejer sig ind på netværket.

Se dækningskort for mobilt bredbånd i Danmark her

Maste databasen

Mastedatabasen er en oversigt over antennepositioner i Danmark drevet af IT- og Telestyrelsen.

Du kan bruge den til at se, hvilke 3g master, der er, der hvor du bor, og om der er planer om at opstille nye. Det betyder, at du kan finde 3g masterne i dit område og undersøge, om der er bygninger, der står “i vejen” mellem masterne og dit hus, og på den måde få en bedre fornemmelse af, hvor god dækningen er, end hvis du havde brugt dækningskortet fra en internetudbyder.

Vær dog opmærksom på, at det ikke er sikkert træer eller huse har særligt stor indflydelse på dækningen, og husk at du i udgangspunktet har 14-dages fortrydelsesret, når du køber mobilt bredbånd – så er du utilfreds med dækningen efter at have bestilt mobilt bredbånd hos en leverandør, kan du få pengene tilbage indenfor 14 dage – også selv om, du har pakket det mobile bredbånd ud.

For at se 4g masterne skal du på forsiden af Maste Databasen vælge tjenestetypen “mobiltelefoni” og teknologien “UTMS”. Det er en fordel, hvis du først zoomer ind på den by du bor i, inden du vælger masterne, der skal vises, da det tager flere minutter at finde en komplet oversigt over alle 3g masterne i Danmark frem.

Vær også opmærksom på dit udstyr

Ud over dækningen skal du også være opmærksom på, hvilke hastigheder dit 3G-modem understøtter. Det er nemlig ikke altid, det understøtter specielt høje hastigheder. Især ikke, hvis dit modem er et par år gammelt.

Læs også om OK Mobilabonnement her